PRIMUL DINTISOR – ETAPE DE CRESTERE, SFATURI SI INGRIJIRE CORECTA
Cea mai mare realizare de pana acum … primul dinte
Îți vine să crezi? Dacă nu l-ai zărit înca, acum ar fi momentul să îl cauți!
Primul dinte își va face curând apariția prin gingiuțele micuțului tău. În timpul erupției dentare, ar fi bine să știi la ce să te aștepți si ce poți face ca acest proces să fie mai putin dureros pentru amândoi, pentru tine si bebelușul tău.
Multi parinti folosesc alte remedii pentru o tranzitie mai usoara catre cresterea dintilor de lapte, precum geluri pentru gingii. Expertii au insa, opinii contradictorii cu privire la eficienta si siguranta acestor produse, de aceea este necesar sa te consulti cu medicul pedodont inainte sa apelezi la astfel de metode.
Cei mai norocosi părinți nu au experimentat nici un simptom al eruptie dentare ci au descoperit întâmplător dințișorii. Pentru alti copii lucrurile au stat diferit. Ei au fost iritați, au avut o dispoziție mai putin buna, au avut probleme cu somnul si chiar cu mâncarea, timp de câteva săptămâni.
APARITIA PRIMILOR DINTI
De regulă, primii dinti ce apar sunt incisivii centrali inferiori.
Atunci când copilul este în plină erupție dentară trebuie să:
- Te asiguri ca ii ștergi foarte bine saliva de pe fata. Salivația excesiva poate determina o iritatie foarte dureroasă, si prin simplul gest de a-i păstra mereu fata uscată poți preveni acest lucru. Vei gasi foarte folositoare bavetele mici, acestea vor mentine lucrurile uscate.
- Ofera-i bebelusului ceva de ronțăit. Poți opta pentru inele de dentitie din cauciuc. Deasemenea poți opta pentru jucarii de dentiție ce pot fi răcite inainte de a-i fi oferite copilului. Asigurați-vă ca orice ii veti da nu va avea piese mici pe care să le poată inghiti.
INGRIJIREA PRIMILOR DINTI
Chiar daca primul set de dinți va cădea la un moment dat, este foarte important să le acordați atentia cuvenită.
Demineralizarile si cariile dentare prezente pe dintii temporari pot fi foarte dureroase, si pot duce la pierderea precoce a dinților. De aceea este foarte important ca prima vizita la medicul stomatolog să se facă imediat dupa apariția primului dinte de lapte.
În ceea ce privește îngrijirea primilor dinti ai copilului, aceasta ar trebui să se desfășoare chiar înainte de apariția acestora. Ar trebui să ștergeți zilnic cu o compresă sterila gingiile bebelușului dumneavoastră sau să le periați cu o periuta special adaptata varstei lui, dar fara pasta de dinti.
Este foarte important să vă asigurați că bebelușul dumneavoastră nu va merge la culcare cu o sticlă plina de ceai îndulcit, suc sau lapte. Acest obicei va duce la carii dentare.
DINTII DE LAPTE
Formarea dinților temporari are loc între a 6-a si a 8-a săptămână de viață intrauterină.
Deși seamănă cu dinții permanenți, dintii temporari prezintă caracteristici definitorii privind numărul, culoarea, dimensiunea, forma și structura.
Culoarea dinților temporari este mai deschisă, alb-alburie,alb-albastruie deoarece smalțul lor este mai alb și mai opac decat cel al dinților permanenți. Dimensiunea este mai redusa. Primele semne ale erupției dentare includ salivația excesivă și dorința de a roade jucaria preferată.
Desi febra bebelușului dumneavoastră ar putea să crească in perioadele eruptive, aceasta nu ar trebui să atinga valori mari. Daca puiul de om pare neliniștit, face febra mare sau dezvoltă orice altă problemă nu ezitati să consultați medicul pediatru.